fbpx
TRUSKAWKA

LODY TRUSKAWKOWE

Truskawka jest owocem doskonale znanym we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz podzwrotnikowego, charakteryzujący się słodkim i soczystym smakiem. Owoc ten jest ubogokaloryczną rośliną składającą się z tylko 6% – 9% węglowodanów i 80% wody. Ponadto zawiera cenne minerały takie jak cynk, fosfor, magnez, mangan, potas, wapń, żelazo, witaminy A1, B1, B2, B3, B6, B9, E, C. Doskonale znajduje zastosowanie w kuchni do wszelkich dżemów, konfitur, kompotów, a także licznych deserów. Daje poczucie orzeźwienia i słodyczy.

LODY MANGO

Mango jest tropikalnym owocem przybyłym z krajów Azji Południowej. Owoc ten zawiera sporą ilość witaminy C oraz kwasu foliowego. Ponadto znajdziemy w nim takie minerały jak magnez, fosfor, wapń, potas, witaminę A i C. Istnieje wiele odmian i dlatego owoc ten ma zróżnicowany smak ale gwarantuję sporą dawkę słodyczy. Mango znany jest również ze swoich właściwości. Jego spożywanie może obniżyć poziom cukru we krwi, przeciwdziała podwyższaniu cholesterolu, cukrzycy a także obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego. Połączenie tychże właściwości wraz ze słodkim smakiem stanowi doskonałą bazę do dietetycznego i zdrowego deseru.

shutterstock_440759149
CYTRYNA

LOTY CYTRYNOWE

Cytryna jest doskonale znanym owocem pomimo tego, że pochodzi z Chin a obecnie największe plantacje znajdują się w Europie, USA i Meksyku. Jest bogatym źródłem witaminy C, B1 oraz kwasu cytrynowego. Pomimo gorzkiego smaku znajduje szerokie zastosowanie w deserach, w tym lodach. Kwaskowatość cytryny daje poczucie orzeźwienia. Ponadto pomaga w trawieniu, wzmacnia odporność, pomaga w walce z nadciśnieniem oraz miażdżycą, tym samym zmniejsza ryzyko zawałów oraz udarów, a przede wszystkim działa oczyszczającą i skutecznie zwalcza tkankę tłuszczową. Dlatego owoc cytryny tak fantastycznie odnajduje się w deserach lodowych i stanowi doskonałą podstawę lodów dietetycznych.

LODY MALINOWE

Malina jest doskonale znanym owocem w Polsce podobnie jak w całej Europie i znacznej części Azji. Często wyrabia się z niej soki, dżemy i konfitury. Malina zawiera sporo minerałów takich jak magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor oraz witamin C, A, K. Charakteryzuje się słodkim smakiem przełamanym lekką kwasowością co cenią sobie osoby lubiące umiarkowanie słodkie desery. Owoc ten przeciwdziała cukrzycy, obniża poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię, obniża gorączkę poprzez stymulowanie w organizmie zwiększonego wydzielania potu, ponadto działa kojąco na bóle żołądkowe.

MALINA
KAWA

LODY KAWOWE

Owoc kawowca jest kolejnym doskonale znanym owocem na całym Świecie z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularny napój, czyli kawę. Wartość odżywcza kawy jest znikoma, posiada jedynie większe ilości potasu i niacyny, jednakże dzięki temu jej wartość odżywcza jest bardzo mała, natomiast dostarcza sporą dawkę kofeiny. Kawa również cieszy się popularnością wśród osób dbających o dietę z uwagi przyspieszanie metabolizmu, a co z tym się wiąże szybszą przemianę lipidów. Pozytywnie również wpływa na krążenie, układ trawienny, pamięć krótkotrwałą i przeciwdziała zmęczeniu mięśni. Co do smaku i sposobu przyrządzania jest to sztuka sama w sobie, każdy znajdzie coś dla siebie.

Dietice – Glassy is classy
Instagram
No images found!
Try some other hashtag or username